Meditatie heeft al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid en geluk beleving. Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je ware aard. Meditatie kán ook een spirituele belevenis zijn.

Gezondheid en meditatie
Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en word rustig.

Hoe moet ik zitten tijdens mijn meditatie?
Tijdens het mediteren kun je zitten of liggen zoals jij dat prettig vindt. De basishouding is de lotushouding waarbij je je linker voet op je rechter been legt en andersom.

Het draait bij mediteren om rust en concentratie. Zorg dat je mediteert in een stille, niet te lichte omgeving waarin je niet gestoord kan worden. Zet je telefoon en je computer uit.

  • Je kunt in de kleermakerszit of de (halve) lotushouding mediteren. Zorg ervoor dat je je hoofd in lijn met je rug plaatst zodat je ruggengraat recht is. Wanneer je de lotushouding pijnlijk vindt kun je jezelf ondersteunen met een kussen.
  • Ga zitten op je benen en leg je voeten plat op de grond. Ga met je billen op je voeten zitten. Zorg dat je ruggengraat recht is. Eventueel kun je tussen je benen en je billen een kussen leggen.
  • Liggend mediteren. Zoek een plek om te liggen. Ondersteun je hoofd met een kussen. Leg je handen uit elkaar op de grond.
  • Zittend mediteren. Ga zitten in een gemakkelijke stoel en ontspan je lichaam.

Mediteer op je ademhaling

Tijdens het mediteren kun je je concentreren je op je ademhaling. Wees jezelf bewust van het stromen van de lucht in je longen. Merk hoe je buik naar voren komt. Adem zo rustig in en uit. Verander niets aan je adem, neem het gewoon waar. Leg rustig de focus terug bij je ademhaling als je afgeleid raakt.

Denk aan ‘niets’
Is het mogelijk om aan niets te denken tijdens meditatie? Dat is lastig. Je zult merken dat je wanneer je voor het eerst mediteert enorm veel gedachten hebt. De kunst van mediteren is het laten varen van deze gedachten. Laat ze komen en gaan en houd je concentratie bij je ademhaling.

Merk je dat je tijdens de meditatie wordt meegenomen door je gedachten? Leg dan rustig de focus weer terug bij je ademhaling. Met wat oefening zul je in staat zijn je gedachten los te laten en je hoofd echt leeg te krijgen tijdens het mediteren. Al is het maar voor even.

Hoe vaak kan ik mediteren?
Meditatie heeft al een effect wanneer je 5 minuten per dag mediteert. Je kunt je eigen tijden bepalen door te oefenen en te proberen. Mediteer bijvoorbeeld een maand lang, elke dag 10 minuten en bekijk wat voor effect het op je leven en welzijn heeft.

Waarschijnlijk voelt het de eerste paar keer wat vreemd, maar probeer dat naast je neer te leggen en te blijven oefenen. Oefening baart kunst!

Voor meer informatie of hulp bij de juiste vorm van meditatie passend bij jou, vul dan het contact formulier in of bel ons op 013-4562191.