Sinusitis alternatieve behandeling
Sinusitis
 of ook wel bijholte-ontsteking genoemd is een klacht die we  vaak tegenkomen. Het is een ontsteking door bacteriën. Dat kan zijn in de bijholten van de neus, voorhoofdsholten, zeefbeencellen, wiggebeensholte en bovenkaaksholten.
Deze holten zijn met slijmvlies bekleed en ze staan met nauwe openingen in verbinding met de neus. Deze nauwe verbindingen kunnen gemakkelijk verstopt raken met ontstekingsoedeem en taai slijm. De belangrijkste functie is het voorverwarmen van de lucht die door de neus wordt ingeademd, maar ook zijn het resonantieruimten voor spreken of zingen.
Slijm, stof en bacteriën worden door de trilhaartjes naar de neusholte afgevoerd. Wanneer men nu een neusverkoudheid heeft zwellen de slijmvliezen op en daardoor kan de verbinding tussen de neusholte en de bijholten verstopt raken. Het gevolg hiervan is dat de bacteriën die zich nu in een afgesloten warme vochtige ruimte bevinden een goed klimaat hebben om zich snel te kunnen vermeerderen. Hierdoor ontstaat dan een bijholteontsteking, zoals een voorhoofdsholte-ontsteking of een ontsteking van de kaakholte.
De plaats waar de pijn het hevigst is, hoeft niet de plaats te zijn waar de bijholte-ontsteking zit. Ook een voorhoofdsholte-ontsteking kan in feite een kaakholte-ontsteking zijn. Wanneer men een acute bijholte-ontsteking heeft zal het lichaam meestal met koorts reageren, maar bij een chronische sinusitis heeft men meestal geen koorts.

Rol van de sinussen?

Sinussen zijn geen organen maar holtes, die als voornaamste functie hebben -u raadt het nooit- het hoofd wat minder zwaar te maken. Ze staan ook in voor de warmteregeling in de hersenen.
Verder spelen de sinussen een rol bij de resonantie van de stem, bij de bevochtiging van de hele neus-keel-oorzone en bij ons reukvermogen.

Oorzaken sinusitis
   

Verkoudheid, griep en soms wortelontstekingen van de bovenkiezen .  De klachten die we vaak zien zijn: hoofdpijn, drukpijnen boven de  botten, vooral in de richting  oogkashoek, een zwaar gevoel in de buurt van de ontsteking en een etterige afscheiding uit de neus, soms klaagt men over duizeligheid.

Bij chronische ontstekingen kan men ook te maken krijgen met meer algemene klachten zoals vermoeidheid. Het is dus zaak deze aandoening goed te behandelen. Meestal geneest sinusitis spontaan of na gebruik van neusdruppels die het slijmvlies laten slinken. Ook inhalaties en warmtetoediening met infraroodlicht past men wel toe. Ook gebruikt men wel antibiotica. Hiermee doet men echter niets aan de oorzaak die deze kwaal heeft doen ontstaan, en natuurgeneeskundig gezien gaat men dan voorbij aan het reinigingsproces van het lichaam zelf.
Een bijholteontsteking is evenals een verkoudheid een poging van het lichaam zich van afvalstoffen te ontdoen, die niet langs de normale afvoerwegen (nieren, darm, lever) worden verwijderd uit het lichaam.

Bij een chronische sinusitis moet we ook een allergie laten uitsluiten. Ook bij allergiepatiënten ziet men vaak een slecht functioneren van het ontgiften.

Symptomen sinusitis

Bij een acute sinusitis hebben we, al naargelang de getroffen sinussen, te kampen met hoofdpijn, duizeligheid, pijn rondom de ogen of de neus die erger wordt bij het vooroverbuigen. Ze gaat gepaard met lichte koorts en een neusverstopping die wordt veroorzaakt door afscheidingen die, wanneer de besmetting toeneemt, geel tot groen kunnen worden. Men neemt aan dat bij volwassenen 2,5% van de verkoudheden uitdraaien op een acute bacteriële sinusitis, bij kinderen is dat zelfs 10%.
Chronische sinusitis is vaak minder pijnlijk. Artsen vermoeden dat er bij heel wat gevallen van herhaalde  oor- of keelontsteking, bronchitis of zelfs astma sprake is van een sinusitis die ervoor zorgt dat de besmette kiemen langs de keel worden afgevoerd.

Sinusitis alternatieve behandeling

Door middel van onze natuurgeneeskundige behandelingen die aanvullend kunnen zijn op de reguliere behandeling wordt door een energetische behandeling het zelfreinigend vermogen van het lichaam en de aangedane holtes geactiveerd. Afhankelijk van de aard van klacht wordt de behandeling aangevuld met een voedingsadvies, drukpuntmassage, of oorkaarsenbehandeling. Met als resultaat dat de pijn veelal wordt verlicht en ervaren klachten afnemen.

Interesse? Wilt u weten of wij iets voor u kunnen betekenen?

Bel of mail ons vrijblijvend voor meer informatie. We kijken dan samen wat wij voor u kunnen doen.