Een veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. We spreken van een angststoornis als angst en paniek je leven beheersen. Bijna 20% van de Nederlanders krijgt in het dagelijks leven een angststoornis. Deze klachten kunnen de kwaliteit van het leven ernstig aantasten. Ben je benieuwd hoe je jouw angststoornis kunt overwinnen? Lees snel verder.

Verschillende soorten angststoornissen
Er zijn verschillende angststoornissen te onderscheiden. Zo spreken we van een specifieke fobie als iemand intense angst ervaart bij een bepaalde situatie, ding of dier. Diep van binnen weet je dat het een onredelijke angst is en dat je eigenlijk hebt overdreven. Toch blijf je datgene waar je angst voor hebt vermijden. Indien dit niet lukt dan doorsta je de situatie met intense angst. Er kunnen lichamelijke reacties ontstaan, zoals zweten, hartkloppingen of een hijgende ademhaling. Ook kan het voorkomen dat je een paniekaanval krijgt. Wanneer we spreken van een sociale-angststoornis hebben we het ook wel over een sociale fobie. In Nederland heeft bijna 10% van de bevolking in de loop van zijn of haar leven last van een sociale-angststoornis. Bij deze soort angststoornis lijkt het alsof je erg verlegen bent en bang bent dat anderen jou vreemd of raar zullen vinden. Je probeert daarom de door jou zo gevreesde sociale situatie te vermijden. Ook dit heeft een negatieve invloed op het dagelijks leven. Naast deze twee meest voorkomende angststoornissen zijn er nog meer angststoornissen waar je wellicht meer over wilt lezen. Onze professionals bij De Zonnevlecht kunnen je hier zeker meer over vertellen. Neem contact met ons op of lees meer over de ervaringen van  mensen die je voor gingen.

Oorzaken
Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Angststoornissen komen in bepaalde families meer voor dan in andere. Dit heeft voornamelijk te maken met erfelijkheid maar ook met opvoeding. Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een sterfgeval, ernstige ziekte, verhuizing of ontslag. Maar ook leuke dingen zoals een huwelijk of de geboorte van een kind kunnen de aanleiding zijn van een angststoornis. Jouw persoonlijke eigenschappen kunnen ook van invloed zijn bij een angststoornis.

Angststoornis overwinnen
Het is ontzettend moeilijk om je angst onder ogen te zien zonder begeleiding van een huisarts of psycholoog. Bij De Zonnevlecht kunnen wij jou leren begrijpen hoe je brein werkt en hoe je stapsgewijs de angst kunt omzetten naar vertrouwen. Zo lukt het je uiteindelijk jouw angststoornis overwinnen. Door meer energie te ontvangen van de positiviteit om je heen krijg je de kracht om te gaan leven in plaats van overleven. Bij De Zonnevlecht helpen we mensen van alle leeftijdsgroepen. Heb je een zoon of dochter die angst ervaart? Wij zorgen ervoor dat lichaam en geest weer in balans komen. Ben je na het lezen van dit blogartikel ervan overtuigd dat wij iets voor jou of iemand in je omgeving kunnen betekenen? Neem contact met ons op via info@zonnevlechttilburg.nl en maak meteen een afspraak!