Gewoon 5 minuten stil zijn elke dag. Lukt jou dat?
We leven in een wereld vol ruis.
Televisie, onze favoriete artiesten die via onze koptelefoon spelen terwijl we over straat lopen, verkeer, gesprekken, achtergrondmuziek in winkels en supermarkten… We leven in steden waar stilte niet bestaat, waar geluid een deel van het leven is en ons consumeert.
Soms is vijf minuten stilte voldoende om je rust, balans en innerlijke vrede te herstellen. Slechts een kort moment verwijderd van het lawaai en de eindeloze gesprekken, en plotseling beginnen onze hersenen op een ander niveau te werken.

Wij zijn sociale mensen en we hebben interacties en omgevingen vol met prikkels nodig om te leven en te groeien. Nu, net zoals we die ervaringen vol met dialoog, muziek en gezelligheid nodig hebben, verlangt ons brein ook naar zijn momenten van stilte. Dit is geen opwelling. Het is een fysiologisch principe zoals eten of slapen.
Sterker nog, we kunnen bijna zeker zeggen dat stilte een onderdeel moet zijn van een van de meest fundamentele niveaus in Maslow’s hiërarchie van behoeften.


Vijf minuten stilte en je brein verandert

Kunnen slechts vijf minuten stil zijn zoveel voordelen hebben? De realiteit is ja, en dat zeggen we niet zomaar. Het is een voorwaarde om vrede te krijgen voor onze hersenen.

Als we nu konden genieten van vijf minuten volledige stilte per dag, zouden er verschillende dingen gebeuren. Een daarvan is dat er nieuwe cellen in het hersengebied verbonden met ons geheugen en onze emoties. Het tweede dat zou gebeuren, is dat deze cellen ons in staat zouden stellen om helderder te denken en om beter contact te maken met onze omgeving en onszelf.

Stilte verbetert onze gevoeligheid en empathie

Dit feit is interessant. Zoals we al weten, zijn er veel delen van de hersenen die geassocieerd worden met gevoeligheid en empathie. Bovendien worden we langzamer bij het nemen van beslissingen. We tonen ook minder interesse in wat er om ons heen is.

Genieten van momenten van vrede of elke dag slechts vijf minuten stilte toestaan, verbetert het vermogen van onze hersenen om empathie te voelen en meer opgewonden te raken.

Minder stress, betere beslissingen

Hoe opvallend het ook mag lijken, luide geluiden of het geluid van het verkeer zijn vervelend voor een deel van de hersenen. Deze geluiden creëren een verdedigingssignaal dat een stressreactie genereert door de afgifte van cortisol te stimuleren.

Nu is het gemakkelijk in te zien waarom we vijf minuten stilte zouden moeten hebben. Zoals een studie onthult, is stilte niet alleen een uitstekende manier om stress te verminderen, maar het laat ook serotonine endorfine en oxytocine vrij…

Bovendien verbeteren enkele momenten van stilte ons gevoel van welzijn. We krijgen meer vertrouwen in de manier waarop we onszelf waarnemen en we zijn ook beter gefocust bij het nemen van beslissingen. We kunnen ook de stilte en het positieve effect op onze cognitieve processen niet negeren.

Stilte versterkt ons geheugen en focust onze aandacht beter. Daardoor stelt stilte ons in staat om informatie sneller te verwerken. Het geeft ons het gevoel dat ons geweten “ontwaakt” is. We voelen ons meer verbonden met het heden en zijn voorbereid op wat het ons kan brengen.

Tot slot, zoals Friedrich Nietzsche zei: “De weg naar alle grote dingen gaat door stilte.” Laten we er daarom vaker doorheen lopen. Laten we leren de knop van onze lawaaierige buitenwereld van tijd tot tijd uit te schakelen om een noodzakelijke wandeling door onze stille innerlijk te maken. Als we ze verlaten, zullen we niet meer hetzelfde zijn.

Mediteren is gezond onder andere door bovenstaande.
Wie wil nou geen vrede in zijn of haar hoofd. Vaak is het druk in ons hoofd. Met meditatie leer je deze drukte op te merken en terug te keren naar wat je nu doet. Dit brengt meer rust en ontspanning.

Wil jij dat ook ervaren? Kom dan naar onze cursussen voor een gezond leven in balans.

Meditatie en Mindfulness cursus