Verleng je vakantiegevoel – ook als je gewoon(weer) thuis bent.

Zet je internet uit
Oké – er is wel mobiel internet. Maar toch, zodra je de grens over gaat dan ben je in het buitenland. En ineens denk je wel drie keer na voordat je op Facebook rond gaat hangen.

Natuurlijk heb je WiFi in je  tent/hotel/huisje. Maar toch, het is anders. Je gaat niet op reis om vervolgens de hele dag bij je WiFi hotspot te hangen. En dus heb je onvermijdelijk geen of minder internet.
En dat voelt heerlijk bevrijdend. En dat rustige gevoel kun je thuis ook ervaren.Internet is fantastisch. Maar even het gevoel hebben dat je offline bent voelt ook erg bevrijdend. Het constant op de hoogte blijven houdt je in de tredmolen. Af en toe offline zijn ondersteunt je vakantiegevoel.
De televisie houdt je vast in het dagelijks leven. Met het nieuws, actualiteitenprogramma’s, het weer, zouteloze soaps en nutteloze mediahypes. Wanneer je geen televisie kijkt (of heel selectief) voel je je minder verbonden met de gezamenlijke tredmolen.
Je voelt je een beetje ‘buiten’ de snelle maatschappij staan. En dat kan je vakantiegevoel behoorlijk ten goede komen.
Minder media-consumptie maakt automatisch ruimte voor meer ‘leven’. Waarom zou je anderen laten vertellen hoe de wereld eruit ziet, als je ook naar buiten kunt gaan en het zelf kunt ervaren? 

Werk indelen.
Op welke manieren kun jij vooruit werken? Misschien kun je maaltijden van tevoren klaarmaken. Of kun je fruit voor je ontbijt snijden en in porties invriezen. Of kun je nu alvast dat vervelende rapport afmaken of de wekelijkse schoonmaak doen. Zodat je de rest van de week kunt genieten van een sterker vakantiegevoel.

Als je op vakantie bent dan doe je elke dag nieuwe indrukken op. En als je thuis bent dan is dat gevoel soms lastig te reproduceren. Maar het is niet onmogelijk.
In omgeving of elke stad zijn nieuwe dingen te ontdekken. En zo niet, dan is er altijd een stad in de buurt waar dat wel het geval is. En als steden niet je ding zijn, tussen de meeste steden liggen vaak verrassend mooie natuurgebieden.
Verbaas je er elke keer over hoe mooi groen de omgeving is, en hoe verschillend de landschappen aanvoelen in elk seizoen.
Er valt genoeg te ontdekken. Dus ga op ontdekking uit en vergroot je vakantiegevoel. Kies routes die je normaal niet neemt. Schiet een interessant steegje in. Verken een nieuw natuurgebied in de buurt. Organiseer een picknick in de buurt.

Weg met schuldgevoel
Als je op vakantie bent dan mag je genieten van jezelf. Als je verwikkeld bent in het drukke dagelijkse leven, dan voel je je misschien schuldig als je wilt genieten.
Er is altijd meer te doen dan je kunt doen. En veel dingen kunnen wachten. Je kunt thuis je rust vinden als je het jezelf gunt. Als je met jezelf afspreekt dat je gewoon een hele middag mag lezen.
Ontspan zonder schuldgevoel. Dan kun je ten minste echt ontspannen, en voel je je lekker vrij.

Deel je leven niet op in fases
Veel mensen delen hun leven gevoelsmatig op in fases. Bijvoorbeeld: doordeweeks en weekend. Of werken en vakantie. Of ‘weg zijn’ en thuis zijn. Deze opdelingen zijn zelf bedacht, en belemmeren je soms.
Er is geen wezenlijk verschil tussen de momenten dat je op je werk zit, of de momenten dat je op een tropisch strand ligt. Ja, je doet iets anders. Daardoor denk je iets anders, en daardoor voel je je anders.  Het leven is geen aaneenschakeling van vijvers waar je in en uit springt. Leven is meer als een rivier. Een rivier van bewustzijn. Het blijft stromen, er komt nooit een einde aan.
En je kunt leren om elk moment zo te zien. Om er minder oordelen aan te hangen, en simpelweg te ervaren ‘wat zo is’. Op die manier kun je een tropisch strand zo saai maken als een dag op kantoor, en een werkdag zo fijn als een duik in een blauwe zee.
Zodra je beseft dat leven simpelweg leven is. Er is geen opdeling. Je bent er, of je bent er niet. En nu ben je er wel. En dat is al magisch op zichzelf. Of je handen nu op een toetsenbord rusten of in de handen van een masseur op een Thais strand.

Je vakantiegevoel zit voornamelijk tussen je oren. En door ook in je dagelijks leven je zorgen los te laten, leuke dingen te doen en te genieten van ieder moment kun je elke dag vakantiegevoel ervaren. Dan maak je van het leven gewoon één grote fascinerende reis.

Klinkt goed toch?