In onze praktijk komen we veel hooggevoelige mensen
(jong en oud) tegen met burn out verschijnselen. Ook steeds meer scholieren en studenten kampen hiermee. Onderstaand artikel geeft aan waarom juist deze hooggevoelige mensen vroeg of laat vast kunnen lopen.

5 redenen waarom gevoelige mensen vaker een burn-out krijgen.
Hooggevoelige werknemers zijn vaak gedreven en goed in hun werk. Aan de andere kant lijkt deze groep samen te hangen met een grotere kans op een burn-out. Waarom is dat zo?
Er is veel onderzoek op dit gebied gaande maar er zijn wel 5 redenen die sowieso een grote rol spelen.
1) HSP-ers( hoog sensitieve personen) presteren goed en snel maar ervaren meer stress bij eenzelfde taak.
2) HSP-ers nemen te weinig rust. Stress is op zichzelf niet erg, als er maar voldoende hersteltijd wordt genomen om lichaam en geest weer tot rust te laten komen. HSP hebben meer rust nodig omdat ze stressgevoeliger zijn, maar nemen juist minder rust.
3) De lat ligt te hoog. Hooggevoelige mensen zijn nog meer dan anderen, gericht op goed presteren. Daardoor gaan ze soms over hun grenzen en plegen roofbouw op hun energievoorraad en kunnen ze in in een burn-out raken.
4) Hun sterke rechtvaardigheidsgevoel maakt hen sneller gedesillusioneerd.
5) Gerichtheid op sociale omgeving. HSP-ers zijn sterk gericht op de emoties en verwachtingen van anderen. Social media roept daardoor meer stress op. Ze willen het voor iedereen goed doen, maar dan kan vaak niet. Zo voelen ze continue druk.
De talenten van beter willen presteren, grote verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, rechtvaardigheidsgevoel en groot inlevingsvermogen kan dus een valkuil worden. Ze hebben allemaal een stressverhogend effect en daarmee verhogen ze het risico op burn-out.
Bewustwording van en verstandig omgaan met hun talenten maar hooggevoelige werknemers echter tot de meest productieve en betrokken medewerkers.’

Herken jij jezelf in het bovenstaande stukje en wil je graag weten hoe jij van deze mooie maar kwetsbare eigenschap jouw kwaliteit en kracht kan maken?
Blijf er niet mee zitten maar doe er wat aan.
Neem dan contact met ons op: info@dezonnevlechtttilburg.nl
013 4562191