Over burn-out bestaan hardnekkige fabels. We komen die geregeld tegen. Misverstanden over burn-out die uw herstel nou juist in de weg staan:
1: Ik ben burn-out door mijn werk
Wellicht de hardnekkigste fabel die er is. Veel mensen denken dat een burn-out alleen maar komt door stressvol werk. En dat is niet juist. Een burn-out ontstaat door iedere keer over uw grenzen te gaan. Het is dus niet de stress en druk waardoor een burn-out ontstaat, maar de manier waarop u hiermee omgaat. Aanleg, karakter en omgevingsfactoren bepalen hoe u in stressvolle situaties handelt. Anders zouden al uw collega’s die dezelfde stress ervaren net zo goed burn-out zijn.
2: Met een vakantie ben ik er zo weer bovenop
Nee. Een vakantie helpt u niet om van uw burn-out af te komen. Allereerst ervaren veel mensen juist stress om alles voor de vakantie te regelen. Andere voeding, hogere temperaturen en andere omstandigheden kunnen een aanslag op uw lichaam zijn. Daarnaast bent u er met een beetje rust nog niet. Als u namelijk terugkomt van vakantie stapt u zo weer uw oude patroon in. Met alle gevolgen van dien. Een vakantie zorgt er namelijk niet voor dat u de kern van uw burn-out aanpakt.
3: Als ik niets zeg, is het er ook niet
We komen geregeld tegen dat iemand met een beginnende burn-out of stressklachten zijn omgeving niet heeft ingelicht. Een gevoel van falen of zwakte kan voorkomen dat iemand zijn of haar klachten met de partner of werkgever bespreekt. Terwijl ook hier geldt: hoe eerder u uw burn-out aanpakt, des te beter. Begrip in uw omgeving over bijvoorbeeld uw woedeaanvallen of energieprobleem zorgt voor minder confrontaties en hierdoor een sneller herstel.
Maak uw burn-out daarom dus altijd bespreekbaar, beginnend met die de mensen bij wie u zich veilig voelt.
4: Met sporten zorg ik dat ik snel uit mijn burn-out kom
Als u net burn-out bent is zo vaak mogelijk naar de sportschool gaan wel het slechtste wat u kunt doen. Waarom? Uw lichaam is uit balans en uitgeput en heeft nu juist rust en herstel nodig. Daarnaast is het probleem bij een burn-out dat u uw eigen grenzen slecht kent. De kans dat u veel te veel doet is groot. Gedoseerd bewegen is een daarom betere oplossing.
5: Ik los het zelf wel op
De verleiding is natuurlijk groot om zelf uw burn-out op te lossen. Het nadeel is dat u zelf nou juist de oorzaak bent van uw burn-out. Vaak hebben we een blinde vlek voor onze valkuilen. Daarnaast bent u geen professional en weet u niet alle ins en outs om op de juiste manier met een burn-out om te gaan. In de praktijk komt hierdoor een burn-out daarom vaker terug én u bent er langer mee bezig dan wanneer u hulp inschakelt. Het zelf oplossen lijkt misschien de gemakkelijkste weg, maar het tegendeel is waar. Zoek dus altijd hulp als u in een burn-out zit.
Bent u burn-out of heeft u last van stressklachten?
Loop er niet te lang mee rond. Wij helpen u graag om op de juiste manier te herstellen.
Waarom snel herstellen van een burn-out niet werkt
De grootste valkuil bij herstel van burn-out is snel willen herstellen. Want druk, haast, moeten en prestatie zijn nou juist een van de oorzaken van burn-out. Wie snel herstelt, doet eigenlijk alleen aan symptoombestrijding. Met als gevolg dat burn-out terugkomt. Waarom is ‘even snel’ herstellen niet mogelijk? En wat komt er allemaal bij kijken?
Gedegen stappenplan
Snel herstellen is bijna onmogelijk.Het probleem is ook niet in 1 dag ontstaan. Hiervoor is een gedegen stappenplan nodig om naar de kern van het probleem te gaan en vervolgens rustig weer op te bouwen.
Ingesleten patronen veranderen
Dat het herstellen van een burn-out lang lijkt te duren heeft voornamelijk te maken met iemands valkuilen en het stellen van grenzen. Vaak ligt de lat veel te hoog en blijft iemand jarenlang over zijn grenzen gaan, zonder dat hij of zij er erg in heeft. Totdat het lichaam aangeeft dat het genoeg is. Zelfkennis en het veranderen van ingesleten patronen gaat niet van de een op de andere dag. Veel van die ingesleten patronen hebben te maken met hoe we zijn opgevoed en zitten daarom diep in ons systeem. Ook iemands karakter en omgeving zijn medebepalend in hoe iemand omgaat met druk en stress.
Persoonlijke grenzen
Erkennen dat de lat te hoog is gelegd en dat iemand zijn eigen grenzen niet (her)kent, is de eerste stap naar herstel. Het opnieuw leren luisteren naar het lichaam en waar die persoonlijke grens dan wél ligt, vergt eveneens tijd. Daarnaast moeten deze nieuwe inzichten ook in de praktijk geoefend worden. Want alleen door te durven te doen leer je om te wennen aan het inzetten van deze nieuwe grenzen.
Werkrelaties en burn-out herstel
Een burn-out heeft dus niet per se te maken met het werk, maar veel meer met hoe iemand omgaat met druk, verwachtingen en prestatie. Wel komt burn-out op de werkvloer vaak tot uiting. Het werk en het contact met de werkomgeving zijn daarom eveneens belangrijk voor het herstel. Elke vorm van druk kan voor iemand met een burn-out te veel zijn of voldoende zijn om terug te vallen. Het is daarom belangrijk dat werkcontacten, soepel verlopen.
Voorspoedig herstellen
Een goed herstel vergt dus kwaliteit en maatwerk.