Graag delen we een aantal citaten voor hoogsensitieve personen (HSP), die meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn kunnen geven. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je beter met je gevoelens om kunt gaan. . Het zien van de wereld met je hart is een gave. Het heeft zijn voordelen, zolang je weet hoe je ermee om moet gaan.

Hoogsensitieve personen zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor pijn, lawaai en geuren. Er zijn ook menesen die last hebben van bepaalde stoffen.

Zijn ook zeer empathisch en creatief. Ook zijn hoogsensitieve personen over het algemeen heel reactionair. In een samenleving vol leugens, dubbelzinnigheden en impulsiviteit voelen hoogsensitieve personen zich ongemakkelijk of zelfs bedreigd door deze manieren van communicatie.

Door deze scherpzinnige en emotionele subtiliteit staat een HSP vaak aan de rand van een depressie. Ze voelen een bijna wanhopige verwarring, omdat ze niet helemaal passen in deze luide, fascinerende, maar soms ook ongevoelige wereld.

voor hoogsensitieve personen (HSP)
(Elaine Aron en Karina Zegers.)

  1. Etiketten

“Je bent geen etiket, je bent geen verpakking. Omdat mensen die niet over onze gave beschikken (de meerderheid) dit niet begrijpen, zien ze ons als verlegen, zwak, of het ergste van allemaal: asociaal. We zijn bang voor deze etiketten, dus we proberen om net als iedereen te zijn. Maar dat maakt ons juist overdreven en angstig. Dit alles zorgt ervoor dat we ons neurotisch en gestoord voelen, eerst vanwege anderen, daarna vanwege onszelf.”

-Elaine Aron-

Een van de fouten die zo velen van ons maken, of we nu hoogsensitief zijn of niet, is dat we proberen ‘erbij te horen’. We zijn bang dat mensen over ons zullen oordelen omdat we anders zijn. Maar dit is een fout. Accepteren wie je bent, hoe je je voelt, en hoe je leeft is gezond. Geen etiketten meer!

  1. De andere kant van gevoeligheid

“Alle waarden hebben een schaduwkant.”

-Elaine Aron-

Hoogsensitiviteit voelt soms als een opgave. Hoogsensitieve personen voelen alles op een intensievere manier. Niet iedereen begrijpt hun uitzonderlijkheid of ziet de wereld zoals zij dat doen. Het is een waarde met een vreemde keerzijde. Maar dat betekent niet dat het niet alsnog een gave is. Uiteindelijk is hoogsensitiviteit een kans om de werkelijkheid op een dieper niveau te ervaren.

  1. Prachtige stilte

“Hoogsensitieve mensen hebben soms volledige stilte nodig na zelfs een gemiddelde en bekende situatie, zoals een normale dag op het werk.”

-Elaine Aron-

Hier beschrijft Aron een probleem dat gepaard gaat met hoogsensitiviteit. Praten, geluiden, woorden, en zelfs temperatuurverschillen kunnen erg lastig zijn voor een HSP.

 

  1. De noodzaak je aan te passen aan een luidruchtige wereld

“Er was een man die niets te maken wilde hebben met de stress van het leven. Dus wilde de man in een grot gaan leven waar hij mediteerde, dag en nacht, voor de rest van zijn leven. Maar hij hield het nog geen dag vol voordat hij de grot alweer verliet. Het geluid van het druppelende water in de grot maakte hem gek. De moraal is dat er altijd wel een bepaalde mate van spanning en stress in je leven zal zijn.”

-Elaine Aron-

Het lijkt een grappig verhaal. Maar in werkelijkheid is het een vrij goede interpretatie van het leven van een HSP. Ze hebben vaak de wens om geïsoleerd en afgezonderd te leven, in zo’n drukke wereld vol problemen en teleurstellingen. Maar zelfs in hun afzondering zullen er dingen met hen gebeuren.

Als gevolg daarvan zal vluchten of jezelf verzetten tegen de wereld niet helpen. De wereld is hoe hij is, zowel ingewikkeld als prachtig. Weten hoe je dit kunt accepteren, begrijpen en jezelf aanpassen zal je rust geven.

  1. Jij bent ook een prioriteit

“We voelen ons verplicht om beslissingen te nemen en prioriteiten te stellen. Maar omdat we zo plichtsgetrouw zijn, zetten hoogsensitieve personen zichzelf vaak op de laatste plaats.”

-Elaine Aron-

Een veel voorkomend kenmerk van dit persoonlijkheidstype is dat ze graag reflecteren, en mediteren. Ze moeten ieder aspect en detail zorgvuldig in beschouwing nemen. Maar na deze diepe analyse, prioriteren ze meestal anderen. Ze stellen de problemen en wensen van anderen boven die van zichzelf. Deze fout stemt in feite uit een overschot aan empathie, maar het kan veel problemen veroorzaken als het gaat om zelfvertrouwen.

  1. Je emoties maken je menselijker

“Mensen zijn wat we zijn omdat we in staat zijn om te denken, te voelen en te handelen. Onze emoties geven ons waardigheid.”

-Karina Zegers-

Het herinnert ons eraan dat gevoeligheid menselijk is. In plaats van onze gevoeligheid, emoties en openheid als een probleem te zien, laat het deel uitmaken van wie je bent. Uiteindelijk zijn mensen niets zonder hun emoties. Dus waarom zou gevoeligheid een probleem zijn?

 

  1. Gevoeligheid en cultuur

“Onderzoeken die kinderen op basisscholen in Shanghai vergeleken met die in Canada wezen uit dat de gevoelige en stille kinderen in China het meest werden gerespecteerd door hun leeftijdsgenoten. In Canada gold het tegenovergestelde.”

-Elaine Aron-

Iedere cultuur ziet hoogsensitiviteit anders. Interessant is dat Oosterse landen deze kenmerken veel meer waarderen, zelfs onder kinderen. Maar in Westerse landen worden gevoelige kinderen vaak bekritiseerd of gepest.

De citaten hierboven vertellen ons hoe hoogsensitieve persoon worden genuanceerd, diepe mensen die de maatschappij verrijken. We moeten ze niet uitsluiten of ze als vreemd ervaren. De wereld is tenslotte groot genoeg voor ons allemaal, met al onze verschillen en eigenaardigheden.  In de wereld passen i.p.v.  aan de wereld aan te passen.

Ben jij hooggevoelig en weet je niet altijd hierin mee om te gaan?  Of zou je een nog betere balans hierin willen vinden?
Neem contact met ons op en wij kijken wat we voor je kunnen betekenen.