Herken jij welke beet van welk insect is en wat je eraan moet doen?

Elke insectenbeet ziet er weer anders uit
De zomer is heerlijk! Wij genieten volop van de temperaturen, de zon en de lange avonden in de tuin. Maar wat wij iets minder vinden aan het zomerseizoen is de invasie van bijtende insecten. Muggen, horzels, wespen: het bijt en steekt en is in grote getale in huis en in de tuin aanwezig. We gaan er bij de meeste gevallen automatisch vanuit dat een jeukende bult van een mug afkomstig is, maar dat is niet altijd het geval.

Dit zijn de zes meest voorkomende insectenbeten,
wel zo handig om bij de hand te hebben als je gestoken bent.
1. De eerste beet is een typische muggenbult. Een muggenbult jeukt vreselijk en tegen de jeuk kan je een aantal dingen doen. Deze truc met een lepel is heel makkelijk: maak een lepel warm en druk deze op de jeukende plek. Doordat de warmte de reactie van het jeuken verstoort, stopt de jeuk.

2. Dit is een vlooienbeet en belangrijk hierbij is dat je hem niet openkrabt. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan. Wanneer een vlooienbeet erg jeukt, kan je bij de apotheek of drogist vragen om een middel dat verlichting biedt.

3. Nummer drie is een bijenbeet en deze kan aan het begin flink zeer doen. Verwijder de angel wanneer deze er nog in zit en koel de plek om de pijn tegen te gaan. Een bijensteek is niet schadelijk of gevaarlijk.

4. Een tekenbeet kan wel degelijk gevolgen hebben, zeker als er een rode kring om de beet verschijnt of rode vlekken ontstaan. Deze moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Gebruik hierbij geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat de teek verwijderd is. Pak de teek met een pincet bij de kop vast en trek ‘m rustig uit de huid. Ontsmet hierbij het beetwondje. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit.

5. Mieren kunnen ook steken en dit levert een klein pukkelachtig beetje op dat kan leiden tot jeuk. Het is verder niet schadelijk.

6. Een plek als nummer 6 op je lichaam ontdekt? Dan heb je waarschijnlijk bedwantsen. Dat voel je niet echt, maar je kunt er wel klachten door krijgen. Wat je er tegen kunt doen: regelmatig je bed verschonen.


Heb je erna veel last van de jeuk of irritatie, smeer deze plek dan in met Aloe vera lips. Deze haalt gelijk de irritatie weg en verzacht de huid .