Je hoort waarschijnlijk al je hele leven dat je dagelijks voldoende water moet drinken om gehydrateerd te blijven en ziekte te voorkomen. Drinken van water is gezond. Toch zijn er veel mensen die zich nog steeds niet bewust zijn van hoe belangrijk het is om water te drinken of van de rol die water speelt in het lichaam. Hoewel het advies om genoeg water te drinken makkelijk kan worden genegeerd, geldt dit niet voor de vele gezondheidsproblemen die zich kunnen ontwikkelen als gevolg van een slechte hydratatie.

Om een beter idee te krijgen van de negatieve effecten die het onvoldoende drinken van water op jouw lichaam kan hebben, kijken we naar 13 gezondheidssituaties die direct veroorzaakt worden door dehydratie en lage waterconsumptie.

Vermoeidheid
Als je niet genoeg water binnenkrijgt en je lichaam uitdroogt, dan zal je enzymatische activiteit verlagen en uiteindelijk de vermoeidheid toeslaan. Vermoeidheid is een ernstig gezondheidsprobleem dat ervoor zorgt dat je je continu moe voelt en maar weinig energie hebt.

Vroegtijdige veroudering
Ons lichaam bestaat voor 60% uit water en is sterk afhankelijk van deze waardevolle vloeistof om goed te kunnen functioneren. Als je gedurende de dag voldoende water drinkt, dan zal dit je helpen de vrije radicalen die vroegtijdige veroudering van de huid en andere organen veroorzaken, te bestrijden.

Overgewicht en obesitas
Hoewel water zelf er niet voor zal zorgen dat je vet verbrandt en gewicht verliest, speelt het wel een belangrijke rol in ieder gezond en verantwoord dieet. Het drinken van water helpt het lichaam namelijk sterk bij het afscheiden van gifstoffen en afvalstoffen. Het zorgt er ook voor dat je je sneller vol voelt en is de sleutel voor het behoud van een gezonde spijsvertering. Wanneer er in je lichaam dus een gebrek aan water ontstaat, dan loop je de belangrijke voordelen van water voor gewichtsverlies mis.


Hoge en lage bloeddruk
Het drinken van genoeg water helpt het lichaam bij het verwijderen van gifstoffen uit de bloedbaan en vergemakkelijkt een goede bloedsomloop. Je bloedsomloop heeft water nodig om naar behoren te kunnen functioneren, daar slechts de hoeveelheid bloed die in je lichaam aanwezig is niet voldoende is om al je slagaders, aders en haarvaten te vullen.

Constipatie
Voor een goede ontlasting die het lichaam soepel en gemakkelijk kan verlaten, is het belangrijk om genoeg vloeistof binnen te krijgen. Voedsel kan dan namelijk goed worden verteerd en de darmen worden gehydrateerd. Als je lijdt aan chronische dehydratie, dan zal je lichaam niet genoeg water bevatten om afvalstoffen en etensresten te verwijderen, waardoor je last zult krijgen van constipatie.

Spijsverteringsziekten
Uitdroging van het lichaam door een gebrek aan water zorgt voor een lagere productie van verteringssappen, wat ernstige maagproblemen en ziektes zoals gastritis en maagzweren kan veroorzaken.

Problemen met de luchtwegen
Water is van essentieel belang voor een gezond imuunsysteem en de preventie van ademhalingsziekten. De slijmvliezen van je longen, neus, sinussen en meer moeten vochtig genoeg blijven om je te kunnen beschermen tegen schadelijke stoffen en andere deeltjes.

Onevenwichtige pH (zuurgraad)
Om een gezonde pH-balans (zuurbalans) in je bloedbaan te behouden, moet je een voldoende hoeveelheid water drinken. Voedsel en andere factoren kunnen ervoor zorgen dat ons lichaam verzuurt, wat kan leiden tot talloze andere gezondheidsproblemen.

Eczeem
Het lichaam verliest 500 tot 700 ml vocht per dag via zweten en dus is het belangrijk dat je voldoende water drinkt om deze tekorten aan te vullen. Zweten is nodig voor het verwijderen van gif- en afvalstoffen uit het lichaam. Drink je onvoldoende water, dan blijven deze stoffen in het lichaam achter en kunnen ze uiteindelijk huidirritatie veroorzaken, zoals eczeem.

Urineweginfecties
De werking van je nieren en urinewegen is sterk afhankelijk van water. Als je niet voldoende water drinkt per dag, waardoor je uitdroogt en de lichaamssystemen van vloeistoffen berooft, loop je het risico op verschillende vormen van infecties van de urinewegen, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking. Deze infecties zijn makkelijk te bemerken, omdat je urine een donkerdere kleur en een zeer sterke geur zal krijgen.

Reumatiek
Een gebrek aan water zorgt ervoor dat meer gifstoffen zich opstapelen in het bloed, wat kan leiden tot verschillende ziektes en problemen. Talrijke studies hebben aangetoond dat een tekort aan water problemen met de gewrichten aanzienlijk kan verhogen.

Hersenschade
Ernstige uitdroging kan ervoor zorgen dat het lichaam elektrolyten zoals natrium en kalium op een onevenwichtige manier opslaat. Een tekort van deze elektrolyten kan ernstige gevolgen hebben, waaronder hersenschade en hartaanvallen.

Wees dus niet zuinig met water maar drink voldoende voor je eigen gezondheid.

Wie wil dat nou niet.