Hoe zorg je voor ontspanning en innerlijke rust?

Vaak zijn we zo druk in ons leven dat we onbewust ook veel met onze gedachten bezig zijn. Innerlijk rust vinden is daardoor steeds moeilijker. Ook door de verschillende technologieën krijgen we steeds meer prikkels binnen waardoor we sneller afgeleid zijn, minder goed kunnen concentreren en slechter slapen. Dit bij elkaar zorgt voor stress en kan uiteindelijk zorgen voor een burn-out. Er zijn meerdere manieren om innerlijke rust te vinden. In deze blog leggen we uit hoe je meer rust in je leven brengt.

Minder het gebruik van social media

Doordat iedereen tegenwoordig een smartphone heeft, zijn we niet meer bewust van de hoeveelheid prikkels die we binnen krijgen. Het is een gewoonte geworden om dagelijks en bijna de hele dag op je telefoon, tablet of laptop te kijken. Het is makkelijk om je tijd te vullen. Bijvoorbeeld als je zit te wachten op de bus of trein of toch even snel het nieuws of social media wil checken in je werkpauze. Het vervelende is alleen dat nieuws vaak onbewust zorgt voor stress, aangezien er veel nare dingen gebeuren in de wereld. We zijn hier vaak gevoelig door wat weer zorgt voor stress. Ook social media zijn grote boosdoeners die zorgen voor innerlijke onrust. We laten ons teveel afleiden van de hoeveelheid informatie op social media van anderen mensen wat ook weer zorgt voor stress. Het is daarom belangrijk om hier een balans in te vinden. Zeker om beter te kunnen slapen is het van belang om minstens een uur van tevoren geen gebruik meer te maken van je smartphone.

Innerlijke rust met meditatie

Meditatie is een effectieve oplossing om meer innerlijke rust te ervaren. Mediteren kan je soms ook ineens meer inzicht geven over hoe je een probleem kunt oplossen of vrede kunt hebben met iets. Meestal zitten de antwoorden in jezelf. Maar mediteren vraagt oefening. Met meditatie kun je je gedachten laten komen en gaan totdat je je rustig voelt. De basis van meditatie is dan ook een rustige omgeving en focus op je ademhaling. Om de gedachten tot rust te brengen kun je bijvoorbeeld je ademhaling gaan tellen van 1 tot 20. Per tel een rustige in- en uitademing. Soms denk je bij 5 al ´wat moet ik morgen nog doen´ en raak je de tel kwijt. Begin weer opnieuw te tellen vanaf 1. Iedere dag 1 of 2 keer even een kwartier of halfuur even mediteren en stil zijn. Even helemaal niets. Je wordt rustiger en prettiger in de sociale omgang.