Wanneer je geen motivatie hebt en uitgeput bent en apathisch voelt

Apathie. Het zal je leven verzuren, het vuur doven dat je vanbinnen hebt, en je gevoelens  verdrijven. Het is een gemoedstoestand waarin ontmoediging  aanwezig is, hoop verdwijnt en zelfs je lichaam pijn doet. Je hebt een gebrek aan energie en verlangen, alsof je een gevangene bent van een  fysieke en mentale saaiheid.

De meesten van ons hebben dit minstens één keer meegemaakt. Maar is het echt een gemoedstoestand? Of is het een gevoel? Is het misschien een houding ten opzichte van het leven?  De impact ervan bereikt praktisch elk deel van ons bestaan. Het is een gebrek aan motivatie, het is vermoeidheid, het is teleurstelling, het is verdriet…

“Soms heb ik het vreselijke gevoel dat de tijd verstrijkt en ik niets doe, en er niets gebeurt en niets me raakt tot de kern”

Deze mentale, emotionele en fysieke processen wordt vaak beschreven als een van de meest onaangename situaties die een persoon kan ervaren. Het is alsof je op de “pauzeknop” drukt van je leven en vastzit in een vreemde dimensie waar afwezigheid van initiatief en hoop heerst. Niemand zou er langer in moeten zitten dan nodig.

Wat is apathie?

Apathie betekent letterlijk ‘een gebrek aan gevoel’. Hoewel dat misschien een beetje overdreven klinkt, herinner je de laatste keer dat apathie het overnam en gedachten als deze rondzwierven in je hoofd: “Niets wekt mijn interesse. Alles is zinloos. Het kan me niet schelen wat er hierna gebeurt. Niets doet ertoe…”

Deze ondraaglijke lusteloosheid heeft een grote invloed op iemands bewustwording. Het vervormt je focus. Je kunt niet focussen of informatie bewaren. De schaduw van apathie heeft echter nog meer invloed op je emoties.Wat is de oorzaak van apathie?

Er is niet maar één enkele oorzaak van apathie. Het kan te wijten zijn aan meerdere factoren waarmee je zeker rekening moet houden.

Organische factoren:
Bepaalde infecties
Een zwak immuunsysteem
Voedingstekorten
Slaapgebrek
Gebrek aan lichaamsbeweging
Schildklierproblemen
Mogelijk begin van dementie. In feite moet je in gedachten houden dat apathie bovendien een van de meest voorkomende neuropsychiatrische symptomen is bij de diagnose van de ziekte van Alzheimer.
Hersenletsels door traumatische ongevallen kunnen eveneens de oorzaak van apathie zijn.
Drugsmisbruik

Psychologische factoren:
Bipolaire stoornis
Ernstige depressie
Mate van angst

Omgevingsfactoren:
Soms bevind je je in bepaalde omgevingen waar je geen positieve prikkels kunt vinden. Je vindt niets dan negatieve, stressvolle of oninteressante prikkels. Leven in dergelijke omgevingen kan je vanzelf leiden in de richting van depressieve gedachten en een gemoedstoestand gekenmerkt door apathie.

Leven of werken in situaties waarin niets aantrekkelijk lijkt en waarin je je gevangen voelt door routine of stress, leidt vaak tot frustratie en apathie.

Hoe kan ik weer vitaal in het leven staan?
Geen enkel advies zal je helpen als je jouw manier van denken niet  verandert.
Ongeacht wat deze toestand van lusteloosheid en verlies van motivatie veroorzaakte, je moet begrijpen wat je erin vasthoudt. Daarom zeggen we dat het nuttiger is om ook te herstellen wat er in je geest omgaat. Daarnaast mag je niet vergeten dat de buitenwereld in de regel buiten jouw macht ligt.

Een goede manier om apathie uit je geest en hart te bannen is als je jezelf beter leert kennen en nieuwe doelen stelt kun je een frisse kijk op de wereld krijgen.
Met onze energiebehandelingen gaan we  lichaam en geest eerst ontgiften waardoor energie weer beter kan stromen en je weer energiek, creatief kunt leven.