https://www.dezonnevlechttilburg.nl/burn-out-behandeling-tilburg/
Stress en burn-out.
Opgebrand, uitgeput, lamlendig, leeg, burn-out… Het zijn geen termen die je vaak tegenkomt op ‘sociale’ media, waar de zon altijd lijkt te schijnen. Toch worstelen bijna een miljoen Nederlanders dagelijks met deze gevoelens. Daar rond voor uitkomen en hulp zoeken blijkt echter nog altijd een groot taboe. Hoe komt dat? Hoe herken je de signalen? En als je kopje onder dreigt te gaan in onze prestatiemaatschappij, wat kun je daar dan aan doen?
School- en werkverzuim
Ruim 50 procent van het werkverzuim onder jongeren wordt veroorzaakt door werkstress. Ook worstelt 20 procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar met oververmoeidheid door te hoge werkdruk. Wie psychische en lichamelijke klachten die hierdoor ontstaan te lang negeert, raakt overspannen of zelfs opgebrand. Jaarlijks loopt meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes..
We blijven zo lang rennen, springen, vliegen, duiken en vallen dat we niet meer op kunnen staan. Waarom doen we onszelf dat aan? Maar eerst: wat is dat eigenlijk, ongezonde stress?
Terug naar de basis. Dít is stress
Stress is een reactie op een bedreigende situatie. In zo’n situatie zet ons brein twee systemen in werking, die zorgen voor een ‘vecht- of vluchtreactie’.Stresshormonen stomen ons lichaam in een mum van tijd klaar voor actie; de spieren spannen zich aan, de bloeddruk en de hartslag schieten omhoog. De pupillen worden groot en al het bloed stroomt van de organen naar de spieren. Het gekke-buik-gevoel wordt veroorzaakt doordat de spijsvertering op een laag pitje komt te staan. En last but not least: we beginnen te zweten.
Vecht- of vluchtreactieDeze vecht-of-vlucht reactie zorgde dat onze betovergrootouders zich snel uit de voeten konden maken, bijvoorbeeld als ze een leeuw tegenkwamen. Voor de moderne mens komt het van pas als we niet goed uitkijken met oversteken, een stuurfout maken of als we daadwerkelijk worden aangevallen.We hebben er geen baat bij met een bonzend hart en klotsende oksels een presentatie te houden, met een bak energie in de file te staan of met dat rare-buik-gevoel om salarisverhoging te vragen.
We zijn massaal de uitknop kwijt
Langdurige stress zorgt ervoor dat we altijd ‘aan’ staan. Onze reservevoorraad energie gaat er veel harder doorheen dan nodig. Stresshormonen zorgen voor slaapproblemen (waardoor die voorraad niet wordt aangevuld), energie om ons immuunsysteem op peil te houden is er op den duur niet meer. Daardoor worden we vaker ziek en blijven we dat langer. Kortom: we raken in een neerwaartse spiraal.
Wanneer ben ik burn out?
We spreken van burn-out als er ‘emotioneel en lichamelijk compleet doorheen zitten’. De accu is leeg en opladen lukt niet. We ervaren emotionele uitputting, depersonalisatie en gevoelens van afnemende competentie.
Voor iedereen is een burn-out anders, maar voortekenen van een burn out kunnen zijn:
- hoofdpijn en spierpijn;
- angst- en paniekklachten;
- een extreem gevoel van uitputting;
- maar niet kunnen slapen;
- overgevoeligheid voor prikkels;
- een opgejaagd en/of depressief gevoel;
- verslechterde concentratie;
- lichamelijke reactie van walging of angst op hun werk.
Wie of wat veroorzaakt dat een miljoen mensen in Nederland zich zo voelt?
Stress en depressie als gevolg van de prestatiemaatschappij
Grote boosdoener is volgens de meeste specialisten onze prestatiemaatschappij , waarin prestaties altijd meetbaar en zichtbaar zijn. Dat begint al op school met de beoordeling door middel van cijfers. Het schoolsysteem is erop gericht ons er zo goed en snel mogelijk doorheen te walsen. Levenslessen leren we er niet.
Na ons afstuderen moeten we niet alleen excelleren op ons werk, maar ook daarbuiten. Want om succesvol te kunnen jobhoppen moeten we onszelf zo goed mogelijk positioneren in de markt. Daarnaast zorgen we voor ons gezin, trainen we voor een triatlon en staat alles in het teken van persoonlijke ontwikkeling. we laten zien hoe goed we al die ballen hoog kunnen houden.
Waar het allemaal op neerkomt: we zijn onzekerder dan ooit over onze plaats in de maatschappij. Daar reageert ons brein op met de klassieke vecht- of vluchtreactie. Een reactie die ons op den duur uitput en waar we depressief van raken. Naar verwachting is depressie in 2020 volksziekte nummer 1.
Burn out of stressgevoelens?
Blijf er niet mee rondlopen maar ga er wat aan doen.
We helpen je daarbij graag. https://www.dezonnevlechttilburg.nl/burn-out-behandeling-tilburg/